Magnetoterapia – Ce este si cum poate ajuta sanatatea ta?

Magnetoterapia – Ce este si cum poate ajuta sanatatea ta?

Ce este magnetoterapia?

Magnetoterapia este o forma de terapie fizica in timpul careia corpul este expus la un camp magnetic de joasa frecventa. Terapia cu magneti este cunoscuta drept o terapie alternativa care foloseste campuri magnetice pentru a stimula procesele naturale de vindecare ale organismului. Desi cercetarile sunt inca in desfasurare, magnetoterapia este utilizata pentru ameliorarea mai multor afectiuni, printre care:

1. Afectiuni ale sistemului musculo-scheletic

Ofera de asemenea, sprijin lombar si abdominal persoanelor care sufera de dureri de spate, dureri musculare, leziuni musculare.
Centura cu magneti si turmalina pentru ameliorarea durerilor.
  • Dureri articulare si reumatism – poate ajuta la reducerea inflamatiei si durerii cauzate de artrita sau artroza.
  • Osteoporoza – unele studii sugereaza ca poate stimula regenerarea osoasa.
  • Dureri de spate si hernie de disc – utilizata pentru relaxarea muschilor si reducerea disconfortului.
  • Entorse si fracturi – poate accelera vindecarea oaselor si a tesuturilor moi.

2. Probleme circulatorii

  • Circulatie deficitara – magnetoterapia poate imbunatati fluxul sanguin si oxigenarea tesuturilor.
  • Hipertensiune arteriala – unele persoane raporteaza scaderi ale tensiunii dupa utilizarea terapiei.

3. Afectiuni neurologice si dureri cronice

  • Migrene si dureri de cap – poate ajuta la reducerea intensitatii si frecventei acestora.
  • Nevralgii si neuropatii – utilizata pentru a ameliora durerile nervoase.
  • Insomnie si stres – campurile magnetice pot avea efect relaxant asupra sistemului nervos.

4. Afectiuni inflamatorii si autoimune

  • Fibromialgie – unele persoane observa o reducere a durerilor musculare.
  • Boli inflamatorii cronice – poate ajuta la reducerea inflamatiei si disconfortului asociat.

5. Recuperare sportiva si regenerare

  • Leziuni musculare si tendinite – utilizata pentru a grabi procesul de vindecare si a reduce durerea.
  • Oboseala cronica – poate contribui la o mai buna regenerare a organismului.

Magnetoterapia – Scurta Istorie

Inca din vremurile in care medicina era rudimentar inteleasa si practicata, practicienii din domeniul sanatatii se foloseau de variate terapii si potiuni pentru a trata durerea. Chiar si in cea mai veche istorie documentata a medicinei sunt mentionate substantele magnetice si modul in care acestea afectau corpul uman.

Medicul austriac Anton Mesmer a inceput sa foloseasca pietrele cu incarcare magnetica in 1774. Conform teoriei acestuia, corpul are propria energie magnetica (magnetismul animal). Institutia medicala franceza a discreditat munca lui Mesmer, insa. Acesta credea ca avea capacitatea de a vindeca oamenii prin atingere, intrucat in viziunea lui detinea un puternic magnetism animal.

In 1842, Adam Stokes si Palsy Bell au tratat un pacient ce prezenta dureri de umar, cu un magnet foarte puternic (10 kg). Durerile pacientului au fost ameliorate. Cei doi medici au scris un tratat in doua volume numit „Lecturi despre teoria si practica fizicii”. Multe alte astfel de cazuri au fost mentionate in faimosul tratat.

Magnetoterapia a inceput a fi temeinic studiata la inceputul anilor 1970. Caii au fost primii beneficiari ai terapiei cu campuri electrice pulsate (PEMF). Acest tip de terapie magnetica a fost folosita de catre medicii veterinari din Statele Unite cu scopul de a vindeca fracturile picioarelor la caii de curse.

De-a lungul unui deceniu, oamenii de stiinta bulgari si-au canalizat atentia si resursele asupra cercetarilor stiintifice pentru a intocmi prima carte despre terapia PEMF. Cartea a fost publicata in anul 1982.

De asemenea, cercetarile stiintifice efectuate intre anii 1980-1990 s-au concentrat si pe alte tipuri de magnetoterapie. Beneficiile magnetilor flexibili din cauciuc care contin caracteristici multipolare au facut obiectul intereselor oamenilor de stiinta de la vremea respectiva.

Tot in aceeasi perioada, neurochirurgi renumiti precum Dr. Robert Holcomb si Dr. Michael McLean au stabilit cercetari credibile privind efectul terapeutic al magnetilor cuadropolari.

Aparatul RMN

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica imagistica bazata pe utilizarea unui camp magnetic pentru reprezentarea zonelor anatomice explorate.
RMN – Rezonanta Magnetica Nucleara – investigatie imagistica non-invaziva si nedureroasa.

Magnetoterapia a condus la noi descoperiri stiintifice si utilizari ale magnetilor. Utilizarea campurilor magnetice in imagistica medicala este cea mai recenta mare realizare a oamenilor de stiinta in ceea ce priveste imbinarea celor doua. Cu ajutorul tehnicilor de imagistica prin rezonanta magnetica, medicii pot sa priveasca virtual in interiorul corpului pentru a identifica anomalii structurale.

Contributia semnificativa pe care magnetismul il ofera medicinii nu poate fi negata. Cu timpul, odata cu multitudinea de cercetari asupra acestui subiect, terapia cu camp magnetic castiga din ce in ce mai multa credibilitate. Astfel, magnetoterapia va face tranzitia de la terapie complementara la medicina curenta.

Dispozitive cu magneti pentru magnetoterapie

Magnetoterapia - bratarile magnetice te scapa de durerile de la incheietura.
Bratarile magnetice te scapa de durerile din zona incheieturii.

Magnetoterapia se refera, in mod clasic, la folosirea magnetilor statici plasati in mod direct pe corp, peste zonele dureroase. Produsele destinate terapiei cu magneti ii gasiti pe site-ul nostru terapie-cu-magneti-si-tumalina.ro. Acolo veti gasi:

  1. Centuri cu magneti 
  2. Branturi magnetice
  3. Bratari magnetice
  4. Plasturi magnetici
  5. Alte produse magnetice terapeutice

Avem o gama larga de magneti pentru terapie din care puteti alege in functie de zone.

Studii si beneficii ale magnetoterapiei

Efectele terapeutice ale campului magnetic vizeaza si imbunatatesc:

  • functionarea nervilor;
  • functionarea muschilor;
  • circulatia sanguina;
  • producerea de hormoni;
  • fluxul limfatic.

Astfel, in urma serioaselor studii clinice efectuate de-a lungul timpului, s-au depistat doua efecte terapeutice clare pe care campul magnetic le are asupra organismului uman.

  1. Efecte antibiotice – In urma cercetarilor efectuate, s-a demonstrat faptul ca un camp magnetic negativ functioneaza precum un antibiotic. Acesta contribuie la eliminarea infectiilor bacteriene/fungice/virale datorita oxigenarii pe care o produce si a scaderii aciditatii din organism.
  2. Normalizarea functiilor metabolice – S-a demonstrat faptul ca un camp magnetic negativ stabilizeaza functiile metabolice tulburate ce stau la baza anumitor afectiuni dureroase. Intre acestea se numara acidoza celulara, edemul celular si lipsa de oxigen a celulelor. Pe de alta parte, un camp magnetic pozitiv poate sa creasca durerea, intrucat acesta interactioneaza cu functia metabolica normala.

Cine NU ar trebui sa foloseasca magnetoterapia

Magnetoterapia este, in general, considerata sigura, dar nu este recomandata anumitor categorii de persoane, deoarece poate avea efecte nedorite.

1. Persoanele cu stimulatoare cardiace (pacemakere) sau alte dispozitive medicale implantate

Campurile magnetice pot interfera cu functionarea acestor dispozitive, ceea ce poate duce la probleme grave de sanatate.

2. Femeile insarcinate

Nu exista suficiente studii care sa confirme siguranta magnetoterapiei in sarcina, asa ca este mai bine de evitat pentru a preveni orice risc asupra fatului.

3. Persoanele cu tensiune arteriala foarte scazuta sau instabila

Magnetoterapia poate avea un efect vasodilatator, ceea ce ar putea scadea si mai mult tensiunea arteriala.

4. Persoanele cu tumori maligne sau cancer

Deoarece magnetoterapia poate stimula circulatia sanguina si metabolismul celular, exista temeri ca ar putea accelera cresterea tumorilor.

5. Persoanele cu infectii acute sau febra

In cazul infectiilor, corpul are deja un proces natural de lupta, iar stimularea prin magnetoterapie ar putea agrava simptomele.

6. Persoanele cu epilepsie sau alte afectiuni neurologice severe

Unele studii sugereaza ca campurile magnetice ar putea influenta activitatea cerebrala, ceea ce ar putea declansa crize epileptice.

7. Persoanele cu probleme severe de coagulare a sangelui

Magnetoterapia poate influenta fluxul sanguin si ar putea creste riscul de sangerare la persoanele cu tulburari de coagulare.

Daca cineva are una dintre aceste conditii, este important sa consulte un medic inainte de a folosi magnetoterapia.

Ca in cazul oricarei metode alternative, consultarea unui medic inainte de utilizare este esentiala pentru a evita riscurile si pentru a integra terapia intr-un plan de tratament sigur si eficient.

Exista dovezi ca poate fi benefica in anumite conditii, mai ales pentru reducerea inflamatiei si accelerarea regenerarii tisulare.

Cu toate acestea, eficacitatea sa nu este universal acceptata in comunitatea stiintifica, iar mecanismele exacte prin care functioneaza nu sunt pe deplin intelese. De aceea, magnetoterapia ar trebui considerata mai degraba un tratament complementar, nu o solutie unica.